Voorjaarsrally en Najaarsrally
Rally rijden is een uitdaging van de uitzetter(s) aan de deelnemers. Deze puzzeltocht te paard levert een dag vol sportieve ‘strijd’ op. De uitzetter van een volgende rally, was altijd de winnaar van de vorige rally. Iedere uitzetter bepaalt zelf in welk gebied in Nederland hij/zij deze wenst uit te zettten.
Even een opsomming van hetgeen je te wachten staat bij een rally:
- Je rijdt samen met een partner (vaak worden introducées de eerste keer begeleid door een ervaren rally-rijder);
- je dient op de kaart van het gebied secuur de locaties over te nemen waar zich, volgens de moederkaart, de posten bevinden;
- je moet om de posten te vinden (leren) kaartlezen: daar word je vanzelf handig(er) in;
- je moet leren je te oriënteren in het veld;
- je gaat zoeken naar de posten die je hebt ingetekend op je kaart: dit zijn houten bordjes met groene cijfers die in een struik of boom worden opgehangen;
- je kunt ook 3 foto’s meekrijgen. Daarop staan afbeeldingen van plekken waar je langs komt. Die moet je weten te herkennen en daar, op de plek vanwaar de fotograaf het kiekje heeft genomen, bevindt zich een post;
- je dient een aantal vragen te beantwoorden (de envelop-vragen): dit kan een quiz zijn of vragen over het gebied waarin je rijdt, enz;
- je bent verplicht om halverwege de rally een halfuur lunchpauze te nemen, waarbij ruiter en paard heerlijk worden verwend met allerlei lekkers.
Hoe vaker je met een rally meedoet, hoe beter je hierin wordt.
Er zijn echter ook genoeg voorbeelden van koppels die met een flinke dosis beginnersgeluk de meest ervaren rallyruiters passeerden in de einduitslag. Alle deelnemers ontvangen na afloop een herinnering in de vorm van een rozet. De equipe die eerste (bij de najaarsrally) of derde (bij de voorjaarsrally) wordt, heeft de eer die rally het volgende jaar uit te zetten. Wil je dit niet? Zorg dan dat je tweede wordt.
De NRSV organiseert elk jaar twee rally’s, de Voorjaars- en de Najaarsrally.
Zie het programma voor de data van de rally’s van dit jaar.
Een dagje rally rijden: wat je kunt verwachten
Het is aan te bevelen circa een uur voor je starttijd aanwezig te zijn. Nadat je je hebt aangemeld en betaald, verdiep je je in het reglement, de (nog lege) kaart en mogelijk andere bescheiden die je hebt gekregen. Je paard laat je keuren door de dierenarts, waarna je kunt opzadelen. Maak het paard zoveel mogelijk klaar voor vertrek. Tijdens het intekenen van de kaart staat je paard, goed opgevoed, braaf te wachten, bijvoorbeeld met een gevuld hooinet in de trailer. Het hoofdstel kun je het beste indoen na het intekenen.
Posten op de kaart: speldprikjes intekenen op je kaart
Als je starttijd ingaat, krijg je een moederkaart te zien. Hierop staan de posten vermeld, vaak door middel van spelden. Deze postpuntjes dien je op je eigen kaart over te nemen. Het juiste schrijfgerei, een passer en/of een geodriehoek zijn hierbij soms handig. Je hebt 20 minuten de tijd om alle informatie van de kaart over te nemen op je eigen kaart. Dit gebeurt in stilte en in opperste concentratie. Na 20 minuten verlaat je de intekenruimte. Je bepaalt zelf, samen met je partner, de te nemen route en stijgt op.
Posten in het veld: houten bordjes met een nummer erop
De ingetekende posten op de kaart probeer je in het terrein te bezoeken. De posten zijn meestal aangegeven door middel van een houten bordje met een nummer erop; in plaats van een bordje, kan het ook een aanwezig huisnummer zijn of het nummer van een ANWB routepaal. Je dient het gevonden nummer op de juiste plaats in te vullen op je antwoordformulier. Zo weten de uitzetters dat je de juiste post hebt aangedaan. In het terrein zijn soms ook valse posten aangebracht, bijvoorbeeld 25 meter verderop (= 1 milimeter op de kaart). Laat je niet misleiden door de uitzetters!
Fotovragen: beelden die je aantreft in het terrein
Vaak voegt de uitzetter ook fotovragen toe. In het terrein vind je de plaats waar de fotograaf heeft gestaan voor het maken van de betreffende foto. Op deze plek vind je een postnummer.
Envelopvragen: de uitzetter laat zijn creativiteit de vrije loop
Envelopvragen zijn ook een onderdeel van een rally. Dit zijn allerhande vragen die in ieder geval niet op te zoeken zijn via het internet. De vragen worden uiteraard bepaald door de creativiteit van de uitzetter!
Hoe hard kan je rijden, al kaartlezend?
Het tempo bepaal je helemaal zelf. Dit hangt als eerste af van de ondergrond en de conditie van de paarden. In het kaartlezen te paard kun je heel handig worden: sommige ruiters kunnen dit zelfs in galop. In de praktijk kom je de eerste keer al heel ver als je dit in stap kunt doen. Wil je alle posten aandoen, en kun je de taken verdelen tussen jezelf en je mederuiter? Dan is dit de tip:
- De één rijdt voorop, de ander volgt en hoeft minder op zijn paard te letten en leest kaart (in draf).
- Nader je een post, ga dan stappen en kijk vast waar je heen moet ná het vinden van de post.
- De post gevonden? Direct doorstappen en allebei al stappend het nummer opschrijven.
POR, Rally, Oriëntatieparcours te paard
Een rally wordt ook wel een oriëntatieparcours genoemd. Bij de POR, Parcours d’Orientation et de Régularité, een onderdeel van TREC, teken je ook zelf de kaart in. Meerdere ruitersportverenigingen hebben in de loop der jaren een rally, meestal een vereenvoudigde en verkorte vorm ervan, opgenomen in hun eigen activiteitenkalender. Maar de enige echte Rally rijd je bij de NRSV!
Als je alle posten langs rijdt, dan ga je vaak over een afstand van zo’n 35 km. Echter, dit is niet noodzakelijk, want je bepaalt zelf je route. Menig rally-team heeft weten te winnen door een kortere afstand af te leggen, maar door wel accuraat de posten te hebben gezocht.
Zie het programma voor de data van de rally’s van dit jaar.
Impressie van de Najaarsrally 2021: